Ορολογία

Adamas – Άδαμας: Adamas Αδάμας είναι αρχαιοελληνική λέξη και δηλώνει αυτό που δεν μπορεί να δαμαστεί. Αρχικά η λέξη χρησιμοποιήθηκε για όποιο υλικό ήταν εξαιρετικά σκληρό. Φυσικά στο τέλος αποδόθηκε αποκλειστικά στο σκληρότερο από όλα τα υλικά, το διαμάντι.
Asscher Cut – Κοπή Assecher: Είδος τετράγωνης κοπής διαμαντιών με κομμένες γωνίες Διαμορφωμένη σε σειρές ή σκαλοπάτια επιμηκυμένων εδρών παράλληλες στην ζώνη, και στα δύο μέρη της κομμένης πέτρας. Πάνω στην κορώνα και κάτω στον κώνο μοιάζει με την κοπή emerald, όμως είναι τετράγωνη αντί για ορθογώνια και έχει στο τελείωμα του κώνου μύτη κι όχι έδρα.
Baguette Cut – Κοπή Baguette: Είδος ορθογώνιας κοπής με αιχμηρές γωνίες και επιμηκυμένες έδρες οι οποίες τρέχουν παράλληλα στο διάζωμα (girdle), τόσο στο πάνω μέρος της (κορώνα/crown) όσο και στο κάτω (κώνο/pavilion).
Blood Diamond or Conflict Diamonds – Ματωμένα Διαμάντια: Διαμάντια που προέρχονται από περιοχές που ελέγχονται από επαναστατικές και αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τις νόμιμες κυβερνήσεις των κρατών τους. Τα έσοδα από αυτά τα διαμάντια διατίθενται για όπλα, τρομοκρατία κ.α. Γίνονται προσπάθειες μέσω των παγκοσμίων κέντρων που ελέγχουν το διεθνές εμπόριο των διαμαντιών, για απομόνωση και απαγόρευση του εμπορίου σε αυτές τις περιοχές.
Brilliance – Λαμπρότητα: Η λαμπρότητα ενός διαμαντιού καθορίζεται από την ποσότητα και την ένταση του ανακλώμενου φωτός από την επιφάνειά του. Η λαμπρότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ομορφιά και την αξία ενός διαμαντιού. Οι αναλογίες της κοπής είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για το ποσό και την ένταση του ανακλώμενου φωτός. . Όλοι οι παράγοντες 4C «δουλεύουν» για την μέγιστη δυνατή λαμπρότητα σε ένα διαμάντι.
Brilliant cut – Κοπή Μπριγιάν: Είδος κοπής με τριγωνικές και ρομβικές έδρες που ξεκινούν από το κέντρο του διαμαντιού και καταλήγουν συμμετρικά στο διάζωμα. Η πιο διαδεδομένη και αποδοτική σε ποσό λαμπρότητας κοπή, είναι η στρογγυλή brilliant κοπή. Η στρογγυλή brilliant κοπή στο ανώτερο κομμάτι που ονομάζεται κορώνα (crown), έχει 32 έδρες συν μια μεγάλη κεντρική έδρα (table facet) στην κορυφή. Στο κάτω μέρος που ονομάζεται κώνος (pavilion) έχει 24 έδρες συν στο κατώτερο σημείο μια μικροσκοπική έδρα η οποία ανάλογα με την περίπτωση δύναται και να λείπει, οπότε ο κώνος τελειώνει με κορυφή. Η brilliant κοπή εκτός από στρογγυλή μπορεί να είναι oval, σε σχήμα καρδιάς ή αχλαδιού, ακτινωτή, marquise κ.α.
Carat – Καράτι Βάρους: Μονάδα μέτρησης του βάρους, που χρησιμοποιείται για τις πολύτιμες πέτρες και ισοδυναμεί με το 1/5 του γραμμαρίου.
Carbon – Άνθρακας: Ο άνθρακας που είναι το μοναδικό στοιχείο της χημικής σύστασης του διαμαντιού (C).
Certificate – Πιστοποιητικό – Πιστοποίηση: Έγγραφο αξιολόγησης των διαμαντιών ( και γενικότερα των πολυτίμων πετρών) που περιγράφει με πληρότητα και ακρίβεια τα χαρακτηριστικά ενός διαμαντιού. Τέτοιες πιστοποιημένες γραπτές αναφορές αξιολόγησης εκδίδονται από αναγνωρισμένα και ανεξάρτητα γεμολογικά εργαστήρια. Τα στοιχεία που περιέχουν μας οδηγούν με σαφήνεια στην αξιολόγησή του και στον καθορισμό της εμπορικής του αξίας. Τα Πιστοποιητικά δεν είναι χρηματική αξιολόγηση, δεν αναγράφουν επάνω δηλαδή αξία σε νόμισμα, αλλά αναφέρουν όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να γίνει ακριβής χρηματικός προσδιορισμός.
Clarity – Καθαρότητα: Η διαφάνεια και η διαύγεια είναι ένας από τους τέσσερις παράγοντες αξιολόγησης των διαμαντιών (4Cs). Στην Ελληνική αγορά ο όρος clarity μεταφράζεται ως καθαρότητα. Κατά την διάρκεια της κρυστάλλωσης των διαμαντιών ο κρύσταλλος εσωκλείει ξένα σώματα από το περιβάλλον του, που υποβαθμίζουν την καθαρότητά του. Για αυτό και η καθαρότητα από έγκλειστα δίνει αξία και μοναδικότητα σε ένα διαμάντι.
Cognac – Κονιάκ Χρώμα: Ο εμπορικός όρος των σκούρων καφέ διαμαντιών.
Crown – Κορώνα: Κορώνα ονομάζεται το πάνω τμήμα των κομμένων διαμαντιών, δηλαδή το τμήμα που βρίσκεται πάνω από το διάζωμα.
Cubic Zirconia – Κυβικό Ζιρκόνιο – Ζιργκόν : Το κυβικό ζιρκόνιο είναι ένας τεχνικός ισότροπος κρύσταλλος. Τεχνητό είναι το σώμα που δεν υπάρχει στην φύση και το δημιουργεί ο άνθρωπος στο εργαστήριο. Το κυβικό ζιρκόνιο ή CZ, είναι ένα οξείδιο του ζιρκονίου ZrO2 που δεν απαντά ως κρύσταλλος στην φύση, το έφτιαξε όμως ο άνθρωπος εργαστηριακά. Είναι ένας κρύσταλλος διαφανές, με ή χωρίς χρώμα, με αδαμαντώδη λάμψη.
Culet: Το χαμηλότερο σημείο της brilliant κοπής στο τελείωμα του κώνου, ονομάζεται culet. Το τελείωμα αυτό μπορεί να είναι είτε ένα αιχμηρό σημείο, μια κορυφή, είτε μια μικροσκοπική έδρα. Culet επίσης ονομάζεται και το αντίστοιχο σημείο της emerald κοπής.
Cushion Cut – Κοπή Τύπου Μαξιλάρι: Είδος κοπής κυρίως τετράγωνου σχήματος το οποίο μπορεί να είναι και διαμορφωμένο ορθογώνιο, με στρογγυλεμένες γωνίες . This kind of cut presents the hearts and arrows phenomenon.
Cut and Cut Grade – Κοπή: Η κοπή είναι το σχήμα και η συμμετρία που ακολουθεί ένα κομμένο και γυαλισμένο διαμάντι. Δηλαδή brilliant κοπή, emerald κοπή, κοπή καρδιά, κοπή princess, κοπή τριγωνική κ.α. Κοπή εκτός του κυριάρχου σχήματος είναι και οι αναλογίες, η συμμετρία και το γυάλισμά της. Είναι ένα από τους τέσσερις παράγοντες (4Cs) που καθορίζουν την εκτίμηση και αξία ενός διαμαντιού,. Η ποιοτική αξιολόγηση της κοπής συμπεριλαμβάνεται στα πιστοποιητικά.
Diamond Natural – Διαμάντι Φυσικό: Το διαμάντι είναι η ορυκτή κρυσταλλική μορφή του άνθρακα. Το διαμάντι είναι ότι πιο σκληρό γνωρίζει ο άνθρωπος. Τα διαμάντια τα βρίσκει ο άνθρωπος ως κρυστάλλους εντός σπανίων πετρωμάτων και μετά από εξειδικευμένη επεξεργασία κοπής και γυαλίσματος αναδεικνύει την πραγματική ομορφιά τους.
Eight Cut – Οκτάεδρο: Είδος παλαιάς κοπής με δέκα έξι μόνο έδρες συν την έδρα table στην κορυφή. Οι οκτώ έδρες είναι στην κορώνα και οι άλλες οκτώ στον κώνο. Η κοπή αυτή χρησιμοποιείται και σήμερα όταν πρόκειται να επεξεργαστούμε πολύ μικρές πέτρες. Η κοπή αυτή είναι γνωστή και ως «single cut».
Emerald Cut – Κοπή Emerald: Πρόκειται για είδος ορθογώνιας ή τετράγωνης κοπής με μεγάλες επιφάνειες, οι οποίες αναδεικνύουν το χρώμα των πολυτίμων πετρών
Facets – Έδρες: Αυτές είναι μικροσκοπικές επιφάνειες πάνω στο κατεργασμένο διαμάντι που καθορίζουν την τελική μορφή του. Ο τρόπος που αλληλοεπιδρά το φως με αυτές τις έδρες επηρεάζει την λάμψη και την φωτεινότητα του διαμαντιού.
Fancy Color – Χρώμα Fancy: Με τον όρο αυτόν ονομάζουμε όλα τα διαμάντια που εμφανίζουν οποιοδήποτε χρώμα (εκτός φυσικά του λευκού και του μαύρου) το οποίο είναι έντονο και με ομοιογένεια.
Fancy Shapes – Κοπή Fancy: Οποιοδήποτε σχήμα διαμαντιού εκτός από το Round – για παράδειγμα, Marquise, Square, Emerald, Oval, Heart και Pear .
Fire – Φλόγα: Ο όρος «fire» είναι συνώνυμος κατά μία έννοια με τον όρο «dispersion». Το φως εισερχόμενο στο διαμάντι αναλύεται στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το ποσοστό των αναλυόμενων αυτών χρωμάτων, που ανακλάται στο εσωτερικό της πέτρας και είναι ορατό από τον παρατηρητή, ονομάζεται fire.
Fluorescence – Φθορισμός: Φθορισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο όταν ρίχνουμε φωτεινή ενέργεια (ηλιακό φως, υπεριώδες φως κ.α.) σε ένα σώμα, αυτό μας επιστρέψει φωτεινή ενέργεια έγχρωμη ή μη. Τα περισσότερα διαμάντια εμφανίζουν έντονα το φαινόμενο του φθορισμού με λευκό, μπλε ή κίτρινο χρώμα. Στα πιστοποιητικά των διαμαντιών αναφέρεται ο φθορισμός ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, και δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την αξία του.
Four C’s – Τα 4 C’s: Τα τέσσερα θεμελιώδη κριτήρια με τα οποία καθορίζεται η ποιότητα και η αξία ενός διαμαντιού: η κοπή, το χρώμα, η καθαρότητα και το βάρος σε καράτια. Θα λέγαμε και ένα πέμπτο C το Certificate, το πιστοποιητικό, το οποίο ουσιαστικά τεκμηριώνει επίσημα και επιστημονικά τα υπόλοιπα τέσσερα C.
Gemology – Γεμολογία: Γεμολόγια είναι η επιστήμη που μελετά τις πολύτιμες πέτρες, σε ότι αφορά την γένεση τους, την γνησιότητα τους, τις ιδιότητες τους, την εργαστηριακή σύνθεση τους, τις μεθόδους βελτίωσης της εξωτερικής τους εμφάνισης κ.α.
Girdle – Διάζωμα: Αποτελεί την εξωτερική περίμετρο του διαμαντιού μεταξύ της κορώνας και του κώνου.
Hardness – Σκληρότητα: Σκληρότητα είναι το μέτρο της αντίστασης ενός υλικού στην τριβή, δηλαδή στο γρατσούνισμα και το γδάρσιμο. Το διαμάντι είναι το σκληρότερο υλικό που γνωρίζει ο άνθρωπος. Στην σχετική κλίμακα του Mohs κατέχει την πρώτη θέση στο 10. Στην απόλυτη τιμή της σκληρότητας, είναι 75% πιο σκληρό από τον δεύτερο πιο σκληρό φυσικό πολύτιμο λίθο που είναι το ρουμπίνι/ζαφείρι. Ο όρος ανθεκτικότητα έχει να κάνει εκτός από την σκληρότητα και με την συνεκτικότητα. Η συνεκτικότητα είναι η αντίσταση στην θραύση και δεν πρέπει να συγχέεται με την σκληρότητα.
Hearts & Arrows – Καρδιές & Βέλη: Ως Hearts & Arrows παρομοιάζονται τα σχέδιο που σχηματίζονται καθώς κοιτάμε από πάνω ή από κάτω τα διαμάντια που είναι κομμένα στρογγυλά brilliant ή τετράγωνα cushion. Όταν κοιτάμε από πάνω από την κορώνα δια μέσω του table facet βλέπουμε με λίγη φαντασία να σχηματίζονται οκτώ βέλη με τις κεφαλές τους. Όταν κοιτάμε από κάτω, μέσα από τον κώνο/pavilion, τα σχήματα που βλέπουμε ομοιάζουν με οκτώ καρδιές. Όταν μπορούμε να διακρίνουμε τις καρδιές και τα βέλη δεν σημαίνει ότι η πέτρα είναι κομμένη με τις ιδανικές αναλογίες, αλλά ότι έχει την σίγουρα τη σωστή συμμετρία.
Heart Cut – Κοπή Καρδιά: Κοπή σε σχήμα καρδιάς.
HPHT (High Pressure High Temperature) Treatment – Επεξεργασία HPHT: Εργαστηριακή επέμβαση για την αλλαγή χρώματος ή την ενίσχυσή του. Ορισμένη τύποι διαμαντιών που το επιτρέπει η κρυσταλλοχημεία τους, επηρεάζονται από τις υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αλλάξει συνολικά η απορρόφηση του κρυστάλλου και να μεταβληθεί ή να βελτιωθεί το χρώμα .
Inclusions – Έγκλειστα: Τα εγκλείσματα είναι ξένα ή μη προς το κρύσταλλο του διαμαντιού σώματα, τα οποία εγκλωβίζονται από αυτόν κατά την διάρκεια της κρυστάλλωσης. Τα εγκλείσματα μπορεί να είναι στερεά, υγρά ή αέρια, σπασίματα ή ρωγμές στο εσωτερικό του διαμαντιού ή ίχνη της δομής του. Τα εγκλείσματα χαρακτηρίζουν την κάθε πέτρα και την κατατάσσουν σε κατηγορίες καθαρότητας, βάση των οποίων καθορίζεται η τελική τους αξία.
Independent Laboratory – Ανεξάρτητο Εργαστήριο: Γεμολογικό εργαστήριο το οποίο μελετά πέτρες και εκδίδει πιστοποιητικά για διαμάντια ή/και έγχρωμες πέτρες, χωρίς να έχει σχέση με εμπορία και πώληση πολυτίμων λίθων. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, έγκυρα θεωρούνται μόνον τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από ανεξάρτητα εργαστήρια.
Kimberlite – Κιμπερλίτης: Ο κιμπερλίτης είναι το πέτρωμα μέσα στην μάζα του οποίου ταξιδεύουν τα διαμάντια από το εσωτερικό της γης μέχρι την επιφάνεια. Συνήθως έχει κυανό χρώμα και απαντά στα αρχαιότερα πετρώματα των ηπείρων.
Laser Inscription – Γραφή με Λέιζερ: Μια επιγραφή με laser στο διαμάντι πραγματοποιείται από μια πολύ λεπτή δέσμη laser με την οποία μπορούμε να γράψουμε ακόμα και να σχεδιάσουμε πάνω στην επιφάνεια ενός κομμένου και γυαλισμένου διαμαντιού. Μπορεί να γραφτεί ένα ιδιωτικό μήνυμα, όμως συνήθως γράφεται ο αριθμός και ο κωδικός του πιστοποιητικού της πέτρας. Η εγγραφή γίνεται στην περιοχή της ζώνης και πραγματοποιείται με τον εξής τρόπο: Η θέρμανση που προκαλεί η δέσμη του laser στα άτομα του άνθρακα τα μετατρέπει τοπικά από διαμάντι σε γραφίτη. Έτσι από κρυσταλλικά μεταπίπτουν τοπικά λόγω της υψηλής ενέργειας που απορροφάν. Αυτό δίνει την εντύπωση παρατηρώντας την περιοχή με το μικροσκόπιο ότι έχουμε μια τρισδιάστατη επιγραφή. Η επέμβαση αυτή έχει μόνιμο αποτέλεσμα, και η επιγραφή απομακρύνεται μόνο με επαναστίλβωση και φυσικά μόνο από ειδικό τεχνίτη και σε ειδικευμένα εργαστήρια. Το laser inscription είναι μικροσκοπικό και τελείως αόρατο με γυμνό οφθαλμό. Μπορεί κανείς να το δει μόνο με μεγέθυνση x10 με την βοήθεια μικροσκοπίου ή λούπας. Το laser inscription δεν επηρεάζει το χρώμα και την καθαρότητα των διαμαντιών.
Loose Diamond – Άδετα Διαμάντια: Με τον όρο loose diamond εννοούμε τα ακάρφωτα/άδετα μη δεσμευμένα διαμάντια σε κάποιο κόσμημα. Συνήθως όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε ένα διαμάντι το απελευθερώνουμε από το κόσμημα, για να μπορέσουμε με πιο ακρίβεια να προσδιορίσουμε το χρώμα του, τις αναλογίες της κοπής του και την καθαρότητά του (4Cs).
Loupe – Λούπα: Μεγεθυντικός φακός χειρός. Για την αξιολόγηση των διαμαντιών η μεγέθυνση που διεθνώς έχει καθιερωθεί, είναι x10. Μόνον με μεγέθυνση x10 πρέπει να μελετάμε τα διαμάντια για να τα κατατάξουμε σε κατηγορία καθαρότητας.
Marquise Shape – Κοπή Marquise : Είδος oval κοπής με μυτερές κι όχι καμπύλες απολήξεις. Επίσης ονομάζεται navette, που στα γαλλικά σημαίνει μικρό πλοιάριο, διότι το σχήμα του ομοιάζει με βάρκα.
Moh’s Scale – Κλίμακα του Μος: Ονομάζεται η σχετική κλίμακα κατάταξης σκληρότητας των ορυκτών προς τιμής του Γερμανού ορυκτολόγου Friedrich Mohs ο οποίος την επινόησε το 1812. Σύμφωνα με την κλίμακα αυτή, τα ορυκτά κατατάσσονται με αυξανόμενη σκληρότητας από το 1 μέχρι το 10. Κάθε ορυκτό ανάλογα σε ποιο σκαλί της κλίμακας ανήκει χαράζει όλα τα προηγούμενα και χαράζεται από όλα τα επόμενα. Παράδειγμά όποιο ορυκτό έχει σκληρότητα 7 στην Moh’s Scale χαράξει τα ορυκτά με σκληρότητα από 6 μέχρι 1, χαράζεται όμως από όλα τα ορυκτά που έχουν σκληρότητα 8,9, και 10. Το διαμάντι έχει την μέγιστη σκληρότητα με 10.
Moissanite – Μοϊσανίτης: Σπάνιο φυσικό ορυκτό. Ο άνθρωπος το δημιούργησε στο εργαστήριο το 1993 και μετά διαπίστωσε ότι υπάρχει και στην φύση. Είναι Είναι μια από τις τελειότερες απομιμήσεις του διαμαντιού.
Natural Diamond – Φυσικό Διαμάντι: Φυσικά είναι τα διαμάντια που γεννιούνται/δημιουργούνται στο εσωτερικό της με φυσικές διεργασίες.
Oval Cut – Κοπή Οβάλ: Είδος κοπής διαμαντιών με περίμετρο σε σχήμα έλλειψης στην οποία επικρατούν τριγωνικές έδρες και η οποία γενικά ακολουθεί την φιλοσοφία της κοπής brilliant.
Pavilion – Κώνος: Το κάτω μέρος της πέτρας, κάτω από την ζώνη, το οποίο φθάνει μέχρι το culet.
Pear Cut – Κοπή Αχλαδιού: Είδος κοπής σε σήμα σταγόνας ή αχλαδιού.
Polish Grade – Γυάλισμα: Ποιοτική εκτίμηση της συνολικής κατάστασης της εξωτερικής επιφάνειας ενός διαμαντιού. Η ποιότητα της στίλβωσης εξαρτάται αποκλειστικά από την προσοχή και την ικανότητα του στιλβωτή, και είναι σημαντική για την λαμπρότητα και τον σπινθηρισμό που εκπέμπει ένα διαμάντι.
Princess Cut – Κοπή Πρίνσες: Είδος τετράγωνης ή ορθογώνιας κοπής, η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά από την brilliant και την step κοπή.
Proportions and Proportion Grade – Αναλογίες: Η στρογγυλή brilliant κοπή έχει συγκεκριμένες αναλογίες οι οποίες αναδεικνύουν στο μέγιστο την ομορφιά του διαμαντιού (λαμπρότητα, λάμψη, διάχυση του φωτός). Οι αναλογίες αυτές αφορούν την σχέση που έχει η διάμετρος με το συνολικό ύψος και τα επιμέρους ύψη της κορώνας και του κώνου. Επίσης στις αναλογίες συμπεριλαμβάνονται και οι γωνίες της ζώνης με την κορώνα και τον κώνο αλλά και το άνοιγμα του κώνου. Οι συγκεκριμένες τιμές αυτών των αναλογιών πρέπει να τηρούνται για να είναι η κοπή ποιοτική. Οι fancy κοπές δεν έχουν καθορισμένες αναλογίες, διότι η κάθε μία έχει το δικό της ξεχωριστό σχήμα που απαιτεί τις δικές της ξεχωριστές αναλογίες Thus, they were determined for the most commercial and efficient cut which is the round brilliant.
Radiant Cut – Κοπή Radiant: Είδος τετράγωνης ή ορθογώνιας κοπής (princess cut), στην οποία όμως έχουν κοπεί οι γωνίες και έχουν δημιουργηθεί μικρές έδρες.
Round Brilliant Cut – Κοπή Στρογγυλού Μπριγιάν: Είναι η δημοφιλέστερη και η πιο εμπορική κοπή. Όπως το αναφέρει και η περιγραφή της έχει στρογγυλή ή σχεδόν στρογγυλή περιφέρεια, και στο κάτω μέρος της τελειώνει με κωνικό σχήμα που το ονομάζουμε pavilion. Το είδος της κοπής αυτής έχει πλέον τυποποιηθεί και συνολικά έχει 57 ή 58 έδρες.
Symmetry – Συμμετρία: Η συμμετρία του διαμαντιού είναι η συμφωνία των εδρών και των τελειοποιημένων γωνιών, που δημιουργούνται από έναν εξειδικευμένο τεχνίτη. Η τέλεια συμμετρία ενός διαμαντιού, με ιδανική κοπή και ιδανικές αναλογίες, επηρεάζει την λάμψη του διαμαντιού. Οι Γεμολογικές Αναλύσεις Διαμαντιών συχνά δηλώνουν τη συμμετρία του διαμαντιού με τους όρους Excellent (τέλεια), Very Good (Αρκετά Καλή), Good (Καλή), Fair (Αρκετή – Μέτρια), Poor (Φτωχή).
Synthetic Diamond – Συνθετικό Διαμάντι: Ο άνθρωπος κατόρθωσε να αναπαράγει στο εργαστήριο τις συνθήκες γένεσης του διαμαντιού, και τροφοδοτώντας το σύστημα με άνθρακα, να πετύχει την κρυστάλλωση διαμαντιού. Τα συνθετικά διαμάντια είναι δηλαδή διαμάντια που έχουν γεννηθεί εργαστηριακά από τον άνθρωπο. Τα συνθετικά διαμάντια δεν είναι απομιμήσεις, αλλά πραγματικά διαμάντια με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες με τα φυσικά. Αυτό που αλλάζει είναι ότι πρέπει να δηλώνεται η προέλευσή τους. Στα πιστοποιητικά πάντα αναγράφεται εάν το διαμάντι είναι φυσικό ή συνθετικό.
Tapered Baguette Cut – Κοπή Tapered Baguette: Είδος τριγωνικής κοπής διαμαντιών, με σειρές από κλιμακωτές η επιμηκυμένες έδρες παράλληλες στην ζώνη. Οι έδρες αυτές βρίσκονται τόσο στην κορώνα όσο και στον κώνο. Πρόκειται για τροποποιημένη μορφή της κοπής baguette.
Trillion Shape – Κοπή Trillion: Είναι το διαμάντι σε τριγωνικό σχήμα, που έχει 50 έδρες. Τα trillion χρησιμοποιούνται συχνά ως πλαϊνές πέτρες.